Cable Belt транспортьори

Това са транспортьори идеални за дълги разстояния, където има много вертикални и хоризонтални криви. Конструкцията позволява завой с много малък радиус, което намалява разходите за инсталацията и обслужване. Това което обикновено се изпълнява с няколко транспортьора, може да бъде изпълнено с един единствен транспортьор от този тип, като нуждата от множество пресипни точки отпада. Намалява разпиляването на материала, както и мощността използвана за цялостния транспорт.

На снимката се вижда транспортьор, който минава през хълмовете и полетата на Апалачите в Западна Вирджиния. Той транспортира въглища от мината до влаковата композиция на 6,4 км, с общо издигане на 160 м.

Конструкцията на конвейра се поддържа от две безконечни въжета, едно от всяка страна на лентата. Лентата няма система за опъване, което налага специален дизайн на лентата. Metso Minerals произвежда лента позната като PVL, или ‘пре-формована за различен товар’. Лентата притежава изключителна напречна здравина в сравнение с обикновенните ленти, тъй като тя носи освен товара и своето собствено тегло.

Напречно сечение на конвейра.
Въжетата не само поддържат лентата, а и осигуряват задвижването. В краищата на конвейра, лентата и въжетата се разделят към отделни барабани. Областта на задвижване може да варира в съответствие с особеностите на транспортьора. Могат да се използват няколко задвижващи механизма за намаляване на пиковите опъвания върху въжетата.

Основната разлика между задвижването на Metso Minerals и конвеционалното е че са нужни два мотора, по един за всяко въже. Електронно управление следи за разпределяне нан товара и скоростта между двете задвижвания.

Тези транспортьори работят еднакво добре при минусовите температури в Северна Дакота и при тропоическия климат на Южна Америка, под земята в Канада или Британия или надземно в Австралия и Филипините.